Wil je de vindbaarheid van jouw website verbeteren? Dan ga je waarschijnlijk aan de slag met Search Engine Optimization (SEO). Veel mensen die hiermee bezig gaan, storten zich op de tekst op hun site. Door zoekwoorden op strategische plekken in de teksten te verwerken, kun je een hogere positie in de zoekresultaten bemachtigen. Toch biedt dit jou geen enkele garantie. Zoekmachine optimalisatie draait namelijk niet alleen maar om de voorkant van jouw website. Nee, je moet namelijk ook aandacht besteden aan de achterkant. Om jou hier een handje bij te helpen, zetten we in deze tekst 5 technische SEO tips op een rijtje.

1. Beperk de laadtijd tot maximaal twee seconden
Wil je jouw website verbeteren? Kijk dan eerst eens naar de snelheid. De laadtijd van een website speelt namelijk een belangrijke rol in de vindbaarheid. Als jouw website niet snel genoeg i, krijg je waarschijnlijk een lagere waardering van een zoekmachine. Dit zorgt automatisch ook voor een lagere positie in de zoekresultaten. Zorg er daarom voor dat jouw website binnen twee seconden volledig geladen is. Om de laadtijd van jouw website te bepalen, kun je gebruik maken van de tool Google Pagespeed.

2. Kijk kritisch naar de site structuur
Wie denkt dat de site structuur geen rol speelt in de vindbaarheid, heeft het mis. Als de structuur van een website niet goed is, kan een zoekmachine tegen problemen aanlopen bij het indexeren. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat bepaalde pagina’s niet geïndexeerd worden. Een goede structuur is ook belangrijk voor de bezoekers van jouw website. Als zij lang moeten zoeken voordat ze op de gewenste pagina zijn, keren ze jouw site mogelijk snel de rug toe. Door voor een gebruiksvriendelijke structuur te zorgen, is deze kans een stuk kleiner.

3. Maak voor iedere pagina een page title en meta-description
Als je een zoekopdracht intypt in een zoekmachine, krijg je binnen een paar tellen een groot aantal resultaten te zien. Deze resultaten zijn voorzien van een titel en een korte omschrijving: de page title en meta-description. Aan de hand van deze informatie kan iemand bepalen of een pagina al dan niet de moeite waard is om te bezoeken. Wil je jouw website verbeteren? Zorg er dan voor dat je voor iedere pagina een aparte page title en meta-description maakt. Om de vindbaarheid te vergroten, is het verstandig om hier het zoekwoord van de betreffende pagina in terug te laten komen.

4. Zorg voor een beveiligde website
Er wordt de laatste tijd meer en meer aandacht besteed aan veiligheid op het internet. Dit geldt ook voor zoekmachines. Bij het indexeren van jouw website kijkt en zoekmachine daarom ook altijd of jouw website beveiligd is. Is dit niet het geval? Dan kom je in de zoekresultaten altijd onder beveiligde websites terecht. Zorg er daarom voor dat jouw website over een SSL-certificaat beschikt. Als dit het geval is, staat er helemaal links in de adresbalk een slotje. Het aanvragen van zo’n certificaat is niet bijzonder lastig, zeker niet als je een WordPress-website hebt.

5. Besteed technische SEO uit
Heb je geen kennis van websites? Dan is het maar de vraag of je met bovenstaande tips uit de voeten kunt. Als dit niet het geval is, raden wij je aan een specialist in de armen te nemen. Zo’n iemand weet namelijk precies hoe hij jouw website kan verbeteren. Bovendien kan deze professional jou helpen bij het opstellen van een SEO strategie. Zo’n strategie helpt jou om jouw website zo goed mogelijk te optimaliseren voor zoekmachines. Dit komt de vindbaarheid uiteindelijk ten goede.